Przepisy Piernik morelowy z imbirową białą czekoladą

Składniki

500 g mąki pszennej

200 g cukru

120 g masła

4 jajka

80 g miodu

200 ml mleka

400 g dżemu morelowego

1 łyżeczka kakao

3 g sody oczyszczonej

3 g proszku do pieczenia

3 łyżeczki przyprawy do piernika

15 g korzenia imbiru

200 g czekolady białej

50 g masła

50 ml śmietanki

Opis

Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. W tym czasie z połowy cukru i miodu przygotuj w rondelku karmel miodowy: rozgrzej powoli cukier i jak tylko zacznie się karmelizować na jasny kolor, wlej ok. 50 ml wody, dodaj miód i gotuj, aż wszystko się rozpuści a karmel zacznie lekko gęstnieć, wtedy odstaw do ostygnięcia.

Mąkę przesiej przez sito, dodaj sodę i proszek do pieczenia. W misce zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę, wbijaj po jednym jajku. Dodaj mąkę, mleko, kakao i przyprawę do piernika. Całość wymieszaj i wlej gęsty karmel.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez godzinę do suchego patyczka. Upieczone odstaw do ostygnięcia. W rondelku zagotuj wodę, a do miski pokrusz białą czekoladę. Wstaw miskę na parę, aby czekolada się rozpuściła.

Obierz imbir i zetrzyj na tarce. W drugim garnku zagotuj śmietankę i dodaj imbir, lekko podgrzewaj. Przez sitko odcedź śmietankę od imbiru wprost do czekolady. Wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kosteczki i wymieszaj na gładką i szklistą polewę czekoladową.

Piernik przekrój na pół wzdłuż i posmaruj połową konfitury morelowej. Nakryj odciętą warstwą piernika i znowu obficie posmaruj pozostałą konfiturą. Ciasto przełóż na kratkę do glazurowania PORADA KONTEKSTOWA - GLAZUROWANIE a pod spód podłóż talerz. Zalej białą czekoladą i rozsmaruj polewę równomiernie. Wstaw piernik do lodówki, aby polewa stężała. Po zastygnięciu czekolady piernik nadaje się do podania.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4