Piernik dojrzewający z orzechami i rumowymi powidłami
Składniki
250 g miodu
1 szkl. cukru
125 g masła lub smalcu
500 g mąki
2 małe jajka
60 ml mleka
2 łyżki mieszanki przypraw korzennych
1 ½ łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
150 g orzechów włoskich
kakao
Powidła:
180 g gęstych powideł śliwkowych
50 ml rumu
laska wanilii
cynamon
Sposób przygotowania
1
Miód, tłuszcz i cukier podgrzej prawie do zawrzenia. Lekko przestudź. 
2
Sodę rozpuść w mleku. Do przestudzonej masy z miodu i tłuszczu dodaj mąkę, jajka, sól, przyprawy i mleko z sodą. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, przełóż do ceramicznego naczynia, przykryj folią i wstaw do lodówki na 3-6 tygodni.
3
Po kilku tygodniach wyciągnij ciasto z naczynia i rozwałkuj na dwa placki średnicy ok. 24 cm. W wierzch jednego placka wciśnij orzechy włoskie. Możesz też powierzchnię placków lekko oprószyć kakao.
4
Placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 20 minut. Powidła utrzyj z ziarenkami z jednej laski wanilii, szczyptą cynamonu i rumem. Powidłami przełóż przestudzone placki piernikowe. Ciasto najlepiej przyrządzić dzień przed podaniem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery