Pierniczkowe wizytówki
Składniki
500 g mąki
200 g cukru
3 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do pierników
½ szklanki wody
Dekoracja:
biały lukier
pisaki cukrowe
gotowe serduszka z czekolady
wstążki
Przybory:
pędzel z naturalnego włosia
foremka do wycinania ciastek
słomka do wycięcia otworu na wstążkę
Opis

Miód z cukrem podgrzewaj, aż się roztopi, a następnie dodaj ok. ½ szklanki wody i zagotuj (3 min).

Gdy miód przestygnie, dodaj przyprawę korzenną, sodę i roztrzepane jaja. Mieszaj wszystko, stopniowo dodając mąkę. Ciasto dokładnie wyrób rękami i schowaj do lodówki na 30 min.

W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkuj na grubość ok. 0,5 do 1 cm i wykrawaj pierniczki różnymi foremkami. Jeżeli nie masz foremek, to: na papierze do pieczenia narysuj lub wydrukuj ulubione kształty, wytnij je nożyczkami, przyłóż do ciasta i wycinaj po krawędzi nożem. W każdym pierniczku zrób przy pomocy słomki otwór na wstążkę.

Pierniczki układaj na blasze w równych odległościach. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170° przez ok. 15 min. Upieczone pierniki pokryj cienką warstwą białego lukru, a następnie ozdób czekoladowym serduszkiem lub innym kształtem. Możesz też ozdobić pierniczki gotowymi polewami i lukrami.

Pisakami cukrowymi napisz imię osoby, której chcesz dać prezent. Pozostaw do wyschnięcia i przeciągnij przez zrobiony wcześniej otwór wstążkę. „Wizytówkę pierniczek” przywiąż do prezentu.

Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 12 - 15 wizytówek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Napoje