Przepisy Piękna Helena
Składniki
1 dojrzała gruszka lub z syropu
1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki dobrej konfitury
1 laska wanilii
2-3 gałki lodów waniliowych
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka uprażonych płatków migdałowych
woda do gotowania
Sos czekoladowy:
1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
1 łyżka śmietanki 36% lub mleka
1 łyżka rumu lub brandy
Opis

Gruszkę obierz, przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych i włókien przy szypułce. Następnie obgotuj w wodzie z cukrem, cytryną i wanilią tak, aby była miękka, ale jędrna (ok. 5 min). Obgotowany owoc odcedź.

Do rondelka wlej śmietanę lub mleko, wrzuć połamaną czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA. Polewę połącz z alkoholem.

Migdały podpraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. W pucharkach lub na talerzach ułóż lody, obok gruszki. W miejsce po nasionach włóż po łyżeczce konfitury i polej całość gorącym sosem czekoladowym. Na koniec posyp migdałami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne