Pieczony rostbef z fenkułem pod beszamelem
Składniki
1,5 kg rostbefu
4 duże fenkuły
2 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
przyprawy: sól, pieprz
olej do smażenia
Sos beszamelowy:
15 g masła
1 płaska łyżka mąki pszennej
350 ml mleka
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Na dużej patelni rozgrzej olej.  Kawałek rostbefu obsmaż ze wszystkich stron na ciemnobrązowy kolor. Mięso odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
2
Na patelni rozłóż pokrojone na ćwiartki fenkuły i obsmażaj je przez chwilę. Przełóż na blachę. 
3
Mięso i fenkuły dopraw solą i pieprzem, a następnie  posyp ziołami. 
4
W rondelku na małym ogniu rozpuść masło, wsyp mąkę i – energicznie mieszając – podsmażaj przez 2 minuty. Następnie powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Zagotuj sos, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5
Gorącym sosem polej fenkuly i całość wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180°C ok. 35-45 minut. Mięso powinno być w środku lekko różowe.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Sałatki