Pieczony pstrąg z farszem pieczarkowo-pietruszkowym
Składniki
1 świeża wypatroszona ryba słodkowodna np. pstrąg
100 g brązowych pieczarek
1/2 pęczka pietruszki
kromka chleba tostowego pełnoziarnistego
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Opis

Pieczarki umyj i odetnij twarde końcówki nóżek. Kromkę chleba tostowego pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pieczarki. Zdejmij z patelni podsmażone pieczarki i wrzuć pokrojony chleb. Kiedy się lekko zrumieni, zdejmij chleb z patelni i zmieszaj z pieczarkami.

Pietruszkę opłucz i posiekaj. Dorzuć do farszu razem ze szczyptą tymianku, pieprzu i odrobiną soli. Rozgrzej piekarnik do 190°. Rybę umyj i w razie potrzeby oskrob. Nożyczkami wytnij skrzela. Umytą rybę posól. Wypełnij farszem brzuch i zaszyj grubą, bawełnianą, białą nitką. Na patelni po farszu rozgrzej ponownie masło i szybko obsmaż rybę z każdej strony. Zawiń w folię do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min. Po tym czasie otwórz folię i wstaw rybę jeszcze na chwilę do piekarnika tak, żeby skórka na rybie stała się złocista i chrupiąca. Upieczoną rybę podawaj z limonką lub cytryną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
2 miesiące temu
160 min.
Zupy