Pieczony łosoś z warzywami i makaronem ryżowym
Składniki
ok. 350 g łososia
4 łyżki syropu klonowego
4 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
suszone płatki chili
Warzywa:
4 kolorowe marchewki
3 małe kolorowe cukinie
100 g zielonego groszku
30 g świeżego szpinaku
dymka
papryczka chili
2-3 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka sosu sriracha
1 łyżka sosu rybnego
1-2 łyżki oleju
Dodatkowo:
100 g makaronu ryżowego
świeża kolendra
szczypior
czarny sezam
Opis
  • Podczas przygotowywania warzyw pamiętajmy, aby nie kroić ich w różne kształty – plasterki, talarki, słupki czy inne kosteczki. Warzywa pokrojone w podobne w kształty będą prezentowały się estetyczniej i schludniej. My postanowiliśmy marchewkę i cukinię pokroić w podłużne kształty, mniej więcej tej samej długości, choć różnej grubości, ponieważ marchewkę kroiliśmy przy pomocy obieraczki do julienne.
  • Nie będąc pewnym, czy wymieszany makaron z warzywami w sosie da nam ładny wygląd możemy na talerzu lub w miseczce makaron i warzywa położyć osobno, a łososia umieścić na wierzchu. Dzięki temu od razu widzimy wszystkie składniki potrawy, która wygląda kolorowo, estetycznie i apetycznie.
Sposób przygotowania
1
Łososia umyj i osusz. Przy pomocy noża usuń łuski z ryby. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie paseczki.
2
Cukinię umyj i pokrój w cienkie słupki. Szpinak umyj i osusz, a dymkę drobno posiekaj. Szczypiorek pokrój po skosie w cienkie paseczki.
3
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty do łososia, a następnie pokryj nią rybę. Tak przygotowanego łososia odstaw na chwilę, a międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rybę piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
4
Na patelni lub w woku rozgrzej olej, a następnie wrzuć marchewkę i cukinię. Po chwili dodaj groszek, dymkę i papryczkę chili, a na koniec dorzuć szpinak. Następnie dodaj wszystkie sosy i przesmaż całość jeszcze chwilę.
5
Do miseczki nałóż makaron, przesmażone warzywa, kawałek upieczonego łososia i udekoruj listkami świeżej kolendry, cienko pokrojonym szczypiorkiem i czarnym sezamem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu