Pieczony filet z łososia w sosie ogórkowym
Składniki
4 porcje filetu z łososia (po 100 g każda)
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz
Sos ogórkowy:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
30 g masła
1 ogórek zielony
40 ml białego wina
¾ szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki posiekanego koperku
½ łyżeczki posiekanej pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Filety z łososia opłucz, osusz, a następnie natnij skórę w poprzek w kilku miejscach. Każdą porcję posól, popieprz, polej oliwą i pozostaw na 10 min.

Cebulę i czosnek obierz, a następie pokrój w drobną kosteczkę. Ogórka obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na pół, wypestkuj małą łyżeczką i pokrój w plastry.

Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj półplasterki ogórka i duś przez ok. 3 min. Wlej 40 ml białego wina. Poczekaj, aż alkohol odparuje, i dolej ¾ szklanki śmietanki. Podgrzej całość, dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wsyp posiekany koperek, pietruszkę i wymieszaj.

Do piekarnika włóż rybę obwiniętą luźno folią aluminiową i piecz ok. 25 min. Podawaj od razu z sałatą i przygotowanym sosem z ogórków.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje