Przepisy Pieczony filet z łososia w sosie ogórkowym

Składniki

400 g łososia (4 porcje filetu z łososia po 100 g każda)
1 cytryna (1 łyżeczka soku z cutryny)
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny mielony
sól
Sos ogórkowy:
1 cebula (mała)
1 ząbek czosnku
30 g masła
1 zielony ogórek
40 ml białego wina
¾ szklanki śmietany kremówki (30%)
1 cytryna (1 łyżeczka soku z cytryny)
½ łyżeczki świeżego koperku (posiekanego)
½ łyżeczki natki pietruszki (posiekanej)
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Filety z łososia opłucz, osusz, a następnie natnij skórę w poprzek w kilku miejscach. Każdą porcję posól, popieprz, polej oliwą i pozostaw na 10 min.

Cebulę i czosnek obierz, a następie pokrój w drobną kosteczkę. Ogórka obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na pół, wypestkuj małą łyżeczką i pokrój w plastry.

Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj półplasterki ogórka i duś przez ok. 3 min. Wlej 40 ml białego wina. Poczekaj, aż alkohol odparuje, i dolej ¾ szklanki śmietanki. Podgrzej całość, dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wsyp posiekany koperek, pietruszkę i wymieszaj.

Do piekarnika włóż rybę obwiniętą luźno folią aluminiową i piecz ok. 25 min. Podawaj od razu z sałatą i przygotowanym sosem z ogórków.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 15.10-21.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8