Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Składniki
1 kg ziemniaków
4 duże łyżki masła
świeży rozmaryn
1/2 szkl. mleka
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Ziemniaki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą. Zrób to dokładnie, ponieważ będziesz używał ziemniaków ze skórką. Wymyte ziemniaki pokrój w plastry. Następnie wrzuć je do miski i wymieszaj z solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmaruj 1 łyżką masła i poukładaj plastry ziemniaków, tak aby zachodziły lekko jeden na drugi. Co 3 plaster włóż gałązkę świeżego rozmarynu. Ziemniaki zalej mlekiem i obłóż 3 łyżkami masła. Zapiekaj przykryte folią aluminiową przez ok. 30 min w temp. 180°. Przed końcem pieczenia odkryj folię i podpiecz ziemniaki na złoto. Podawaj udekorowane świeżym rozmarynem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
70 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
180 min.
Zupy