Przepisy Pieczone ziemniaki z musem z bobu

Składniki

250 g bobu
4 ziemniaki (duże)
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego koperku
8 łyżeczek parmezanu
3 łyżki masła (miękkiego)
2 łyżki śmietany gęstej
sól

Opis

Bób dokładnie opłucz, przełóż do garnka, zalej wrząca wodą i gotuj 30 minut. Następnie odcedź, przestudź i obierz ze skórki. Ziemniaki podgotuj ok. 15 min w wodzie z solą, a następnie upiecz w piekarniku (ok. 45 min). Możesz je zawinąć do pieczenia w folię aluminiową. Bób zmiksuj wraz z masłem, solą i śmietaną. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do musu. Upieczone ziemniaki przekrój na pół i wyłóż na nie mus. Posyp parmezanem i świeżym koperkiem każdą połówkę ziemniaka. Podawaj od razu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem