Pieczone ziemniaki z farszem śledziowym
Składniki
​200 g wymoczonych śledzi matiasów
100 ml śmietany 18%
100 ml jogurtu naturalnego
1 czerwona cebula
1 twarde jabłko z czerwoną skórką
4 duże ziemniaki
posiekany zielony koperek
oliwa z oliwek
Opis

Umyj ziemniaki i włóż do garnka z osoloną wodą. Zagotuj, a następnie gotuj przez ok. 10 min. Po tym czasie wyciągnij z wody, osusz, ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie natnij ziemniaki na krzyż na głębokość ok. 2 cm i polej oliwą. Piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temp. 190° przez ok. 20 min.

W czasie pieczenia przygotuj farsz: śledzie pokrój w centymetrowe kawałki, jabłko umyj i pokrój na drobne kawałki razem ze skórką, odrzucając gniazdo nasienne. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Śledzie, jabłko i cebulę zmieszaj z jogurtem i śmietaną.

Gdy ziemniak nabierze złotego koloru, a nacięcia się rozejdą, znaczy to, że ziemniak się upiekł. Dla pewności sprawdź wnętrze ziemniaka drewnianym patyczkiem. Kiedy ziemniaki się przypieką, przełóż je na talerzyki i na każdym połóż porcję farszu. Posyp obficie zielonym koperkiem. Podawaj na ciepło.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery