Przepisy Pieczone plastry boczku na jajach z kiełkami
Składniki
10 plastrów boczku parzonego wędzonego
10 jaj
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy ostrej
garść kiełek słonecznika
1 mała cebulka
przyprawy: sól i pieprz
Opis

Jaja ugotuj na twardo: zalej zimną wodą tak, aby woda przykryła w całości jajka, gotuj 7–10 min od momentu zawrzenia wody. Jajka przestudź i obierz ze skorupy. Przekrój na połowy i wyjmij z nich żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem. Cebulę drobno pokrój i dodaj do żółtek. Masę wymieszaj z 2 czubatymi łyżkami majonezu oraz 1 płaską łyżką musztardy. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj. Nagrzewaj piekarnik do 200° i na ruszcie w piekarniku, podpiecz plastry boczku przez 6–10 min, aby zarumieniły się, ale nie wyschły. Przygotowaną masą z żółtek nadziewaj jajka. Kiedy plastry boczku się podpieką, ułóż je na talerzu, aby chwilkę przestygły i zawiń w palcach w rulon, na wzór róży. Wetknij zwinięty boczek w masę i ozdób kiełkami słonecznika.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
105 min.
Dania główne