Pieczone kasztany z dipem cynamonowym
Składniki
500 g kasztanów 
100 ml jogurtu naturalnego (koniecznie typu greckiego, ponieważ jest gęsty) 
30 ml syropu klonowego 
1 łyżeczka cynamonu 
skórka z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
1
Kasztany umyj i natnij łupinę nożem, aby równo pękły podczas pieczenia. W przeciwnym razie łupinę kasztana rozerwie para wodna, która podczas pieczenia gromadzi się w miąższu. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Ułóż kasztany na blasze i wstaw do pieczenia na ok. 10 lub 15 min w zależności od ich wielkości. Gdy kasztany pękną w miejscu nacięcia, pozostaw je w piekarniku jeszcze 3-4 min, aby osuszyły się z pary wodnej. Wyciągnij kasztany z piekarnika do ostygnięcia. Obierz z łupin i przełóż do wysokiej miseczki.
2
Jogurt przełóż do miski kuchennej, aby przygotować dip. Dolej syropu klonowego i wsyp cynamon. Otrzyj skórkę z 1/2 cytryny i dodaj do jogurtu. Całość wymieszaj. Przełóż dip do odpowiedniej szklaneczki i postaw obok pieczonych kasztanów tak, by swobodnie zanurzać kasztany w gęstym dipie.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne