Pieczone gruszki z żurawiną i płatkami schabu
Składniki
2 gruszki nashi 
400 g schabu wieprzowego
100 g suszonej żurawiny
40 g cukru
5 g imbiru 
30 g mąki pszennej 
1/2 cebuli 
1 ząbek czosnku 
2 gałązki natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
40 ml oliwy z oliwek
Opis

Schab umyj i pokrój na cienkie plasterki. Pamiętaj, aby kroić mięso w poprzek włókien, by nie stało się twarde i łykowate. Przełóż mięso do miski i przypraw sosem sojowym. Obierz cebulę, czosnek i imbir. Bardzo drobno pokrój i dodaj do mięsa. Pokrój także natkę pietruszki i przypraw nią mięso. Wsyp jeszcze szczyptę mąki i wlej odrobinę oliwy. Dzięki temu wszystkie przyprawy dobrze się połączą. Odstaw mięso do lodówki, by przeszło aromatem przypraw. 

Gruszki nashi przekrój na pół. Wytnij nożem gniazda nasienne. Włóż do środka połowę przygotowanej żurawiny i polej ją lekko oliwą. Wstaw owoce do nagrzanego do 160–170° piekarnika na 30–40 min. Gruszki powinny zrobić się miękkie. 

Na patelni podsmaż plasterki schabu. Idealna do tego będzie patelnia grillowa. Smaż mięso z obu stron. Potem przełóż plasterki mięsa na pieczoną gruszkę, a na wierzchu ułóż resztę żurawiny. Polej potrawę sosem z pieczenia i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut. Wyjmij gruszki ze schabem i ułóż na półmisku. Udekoruj danie natką pietruszki i kroplami oliwy z oliwek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Zupy