Pieczone gruszki z serem kozim i miętowym sosem
Składniki
2 gruszki 
10 g miodu 
20 ml oliwy z oliwek 
10 ml octu balsamicznego 
100 g sera koziego rolady
1 pomidor bawoli
3 gałązki mięty 
10 ml octu jabłkowego
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Gruszki umyj i przekrój na pół wzdłuż. Wydrąż gniazda nasienne i ułóż w naczyniu do pieczenia. Polej lekko oliwą, miodem i nafaszeruj pokruszonym serem kozim. Pokrop jeszcze owoce octem balsamiczny i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160˚ przez 25 minut. Pomidory pokrój i dodaj do pieczonych gruszek na 10 min przed końcem pieczenia. 

W małej misce wymieszaj oliwę, ocet jabłkowy i pokrojone listki mięty. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Gruszki wyjmij z pieczenia i jeszcze gorące polej miętowym sosem. Jest to ważne, bo aromat mięty najlepiej się uwalnia przy podgrzaniu. Upieczone gruszki przełóż na talerze lub zostaw w naczyniu do zapiekania. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne