Pieczone buraki na sałacie w sosie winegret
Składniki
4 średnie buraki
1 średni seler
1 jabłko
100 g orzechów włoskich łuskanych
1 łyżeczka miodu
1 łyżka musztardy
sok z 1 cytryny
Opis

Buraki dokładnie umyj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°. Każdego buraczka dokładnie owiń folią aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. Buraki można upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Selera umyj, obierz i pokrój w słupki. Następnie wsyp je do garnka i zalej wrzątkiem, gotuj jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie odcedź słupki selera na sitku i przepłucz zimną wodą. Orzechy upraż na suchej patelni i pokrusz. Jabłko umyj, przetnij na pół i wytnij gniazdo nasienne. Pokrój jabłko w plastry. Sałatę umyj i potnij lub porwij na mniejsze kawałki.

W kubeczku zmieszaj miód, sok z cytryny i musztardę. Cały czas mieszając, dolej porcjami oliwę z oliwek aż powstanie emulsja. Upieczone i wystudzone buraczki obierz i pokrój w plastry. Nałóż porcje warzyw na talerze, posyp pokruszonymi orzechami i polej sosem winegret.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Zupy