Przepisy Pieczone buraki na sałacie w sosie winegret

Składniki

4 średnie buraki

1 średni seler

1 jabłko

100 g orzechów włoskich łuskanych

1 łyżeczka miodu

1 łyżka musztardy

sok z 1 cytryny

Opis

Buraki dokładnie umyj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°. Każdego buraczka dokładnie owiń folią aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. Buraki można upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Selera umyj, obierz i pokrój w słupki. Następnie wsyp je do garnka i zalej wrzątkiem, gotuj jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie odcedź słupki selera na sitku i przepłucz zimną wodą. Orzechy upraż na suchej patelni i pokrusz. Jabłko umyj, przetnij na pół i wytnij gniazdo nasienne. Pokrój jabłko w plastry. Sałatę umyj i potnij lub porwij na mniejsze kawałki.

W kubeczku zmieszaj miód, sok z cytryny i musztardę. Cały czas mieszając, dolej porcjami oliwę z oliwek aż powstanie emulsja. Upieczone i wystudzone buraczki obierz i pokrój w plastry. Nałóż porcje warzyw na talerze, posyp pokruszonymi orzechami i polej sosem winegret.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4