Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki. Wstaw do gotowania do osolonej wody z dodatkiem 1 łyżeczki masła.
W tym czasie obierz szalotki i pokrój w piórka. W szerokim rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż szalotki, przypraw od razu solą i dodaj gałązki rozmarynu. Jak tylko cebulki się lekko zrumienią, wlej wino i gotuj, aż odparuje do ok. 1/4 pojemności.
Miękkie ziemianki odcedź z wody i dodaj resztę masła i połowę mleka. Ugniataj na puszyste puree. Jeżeli jest za suche, dolej resztę mleka. Pokrój oliwki w plasterki i posiekaj natkę. Dodaj do puree. Wymieszaj razem i wstaw na mały ogień. Podgrzej, mieszając intensywnie. Ważne, aby ziemniaki nabrały puszystości i przeszły aromatem oliwek. Następnie odstaw w ciepłe miejsce na czas smażenia kiełbasek.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Włóż kiełbaski i smaż z każdej strony, aż do zrumienienia. Przełóż je na półmisek, a na patelnię wlej szalotki w winie. Podgotuj cebulki. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze, a na koniec dodaj odrobię masła. Na talerzu ułóż puszyste puree a na nim kiełbaski. Na koniec udekoruj sosem z szalotek i listkami natki pietruszki.