Przepisy Pieczona ricotta ze śliwkami z karmelem
Składniki
250 g ricotty
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
skórka z 1 limonki
masło do wysmarowania kokilek
Śliwki w karmelu:
300 g twardych śliwek
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
1/3 łyżeczki cynamonu
orzeszki piniowe
Opis

Wymieszaj serek z jajkiem, cukrem oraz skórką. Wysmaruj kokilki masłem i wyłóż masę serową do foremek. Deser zapiekaj w 200°C (góra-dół) przez 25–30 minut do zarumienienia się serniczków.

Przygotuj śliwki w karmelu. Cukier rozpuść na suchej patelni do średniego zezłocenia. Dodaj masło i wymieszaj. Następnie wrzuć pokrojone w ćwiartki śliwki oraz cynamon. Smaż przez 3 minuty – śliwki powinny zachować swój kształt.

Lekko przestudzoną ricottę podawaj ze śliwkami i posypaną orzechami.

 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
5 miesięcy temu
10 min.
Napoje