Przepisy Pieczona kaszanka z ziemniakami i młodą kiszoną kapustą
Składniki
400 g kaszanki
600 g młodej kiszonej kapusty
2 cebule
8 plastrów wędzonego boczku do owijania
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
3 gałązki świeżego majeranku
300 młodych ziemniaków
300 ml ciemnego piwa
50 g masła
1/2 łyżeczki kminku
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Młodą kapustę wypłucz delikatnie pod zimną wodą i wstaw do gotowania w szerokim rondelku. Dodaj niewielką ilość wody, tak by przykryć dno garnka. Kolejno dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut od momentu zagotowania.

Kaszankę natnij nożem z dwóch stron. Na desce rozłóż plasterki boczku. Oderwij kilka listków majeranku z gałązki i posyp nimi boczek. Zawiń każdą kaszankę w dwa plasterki wędzonego boczku. Rozłóż arkusz foli aluminiowej i połóż gorącą kapustę kiszoną. Na kapuście ułóż zawiniętą kaszankę, przykryj jeszcze niewielką ilością kapusty i zwiń. Pamiętaj, by rozłożyć folię aluminiową świecącą stroną na zewnątrz, aby odbijała ciepło. Odłóż folię z zawartością w chłodne miejsce na czas przygotowania grilla.

Młode ziemniaczki umyj, zawiń w folię z dodatkiem soli, masła oraz świeżego majeranku. Obierz cebule i czosnek. Pokrój w piórka. W rondelku rozgrzej masło i podsmaż cebulę z czosnkiem. Jak tylko się zrumieni, wlej piwo i gotuj powoli, aż cebula zmięknie i zacznie się rozpadać. Możesz dolać dodatkowo ok. 100 ml wody. Przypraw pod koniec jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem.

Kaszanki i ziemniaki ułóż na grillu. Piecz powoli ok. 40 minut. W tym czasie przewracaj 2-3 razy. Przełóż danie na deskę. Wyjmij kaszanki z kapusty i połóż obok. Na półmisek nałóż kapustę kiszoną, a następnie kaszankę w dwóch kawałkach. Obłóż danie ziemniaczkami i udekoruj piwnym sosem oraz gałązką majeranku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne