Przepisy Pieczona kaczka podawana z prażonymi jabłkami
Składniki
1 kaczka
1 kg jabłek
150 g masła
3 – 4 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Opis

Kaczkę dokładnie opłucz, odetnij kuper i usuń nadmiar tłuszczu w jego okolicy. Następnie natrzyj ją przyprawami, a wnętrze obficie obsyp majerankiem. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Jabłka smaż na maśle przez ok. 2 min. Większą część podsmażonych jabłek włóż do wnętrza kaczki. Kaczkę wyłóż na wcześniej wysmarowaną olejem brytfankę i przykryj pokrywą. Całość piecz w piekarniku przez ok. 2 godz. w temp. 180°. Po upieczeniu posyp kaczkę majerankiem i podawaj z resztą podsmażonych jabłek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
240 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Zupy