Przepisy Pieczona dynia z szynką i serem

Składniki

500 g dyni hokkaido

100 g szynki iberyjskiej

100 g sera Manchego

50 ml oliwy + oliwa do polania dyni

1 ząbek czosnku

sok 1/2 cytryny

2 gałązki natki pietruszki

2 szczypty wędzonej papryki

sól

pieprz

Opis

Dynię umyj, wydrąż, pokrój na ćwiartki i obierz przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw. Każdą ćwiartkę dyni przekrój jeszcze wzdłuż na pół. Będą wyglądać na talerzu jak łódeczki. Przełóż dynię na blachę, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz kolejne 20 minut. Dynia będzie przypieczona na brzegach, a jej miąższ delikatny i soczysty.

W międzyczasie przygotuj oliwę. Do miseczki wyciśnij sok z cytryny. Dodaj sól, pieprz oraz wędzoną paprykę. Wymieszaj. Wlej oliwę i dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek. Sos wymieszaj na gładką emulsję i odstaw. Przełóż dynię na półmisek i ułóż dekoracyjnie na talerzu. Na dyni ułóż plasterki szynki iberyjskiej. Ser pokrój na płatki przy użyciu noża lub obieraczki do warzyw. Oprósz nim danie. Całość polej oliwą i udekoruj, np. świeżymi ziołami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4