Pieczona dorada z pomidorową sałatką
Składniki
1 kg dorady
kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka gałązek tymianku
marynata do ryby:
½ szklanki oliwy
1 cytryna
przyprawy: sól, pieprz
sałatka z pomidorów:
4 pomidory
2 cebule
1 cytryna
kilka listków świeżej mięty
4 ząbki czosnku
12 łyżek oliwy
4 łyżki octu winnego
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z oliwą, przypraw do smaku. Oczyszczoną i wyfiletowaną rybę marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE przez 10 min. Następnie układaj oddzielnie każdy kawałek dorady na folii aluminiowej. Posyp drobno posiekanym tymiankiem. Do każdej porcji dodaj 1 ziarenko pieprzu czarnego. Zawiń i zapiekaj przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozwiń folię, aby ryba lekko się zarumieniła.

Przygotuj sałatkę: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą, octem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Pomidory umyj, cebulę obierz. Warzywa pokrój w plastry i wymieszaj z drobno posiekanymi listkami mięty. Całość polej sosem.

Przed podaniem udekoruj rybę gałązkami świeżych ziół, np. mięty lub tymianku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Desery