Przepisy Pieczona dorada z pomidorową sałatką

Składniki

1 kg dorady

kilka ziarenek czarnego pieprzu

kilka gałązek tymianku

marynata do ryby:

½ szklanki oliwy

1 cytryna

przyprawy: sól, pieprz

sałatka z pomidorów:

4 pomidory

2 cebule

1 cytryna

kilka listków świeżej mięty

4 ząbki czosnku

12 łyżek oliwy

4 łyżki octu winnego

przyprawy: sól, pieprz

Opis

Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z oliwą, przypraw do smaku. Oczyszczoną i wyfiletowaną rybę marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE przez 10 min. Następnie układaj oddzielnie każdy kawałek dorady na folii aluminiowej. Posyp drobno posiekanym tymiankiem. Do każdej porcji dodaj 1 ziarenko pieprzu czarnego. Zawiń i zapiekaj przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozwiń folię, aby ryba lekko się zarumieniła.

Przygotuj sałatkę: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą, octem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Pomidory umyj, cebulę obierz. Warzywa pokrój w plastry i wymieszaj z drobno posiekanymi listkami mięty. Całość polej sosem.

Przed podaniem udekoruj rybę gałązkami świeżych ziół, np. mięty lub tymianku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4