Przepisy Pieczeń ze schabu z gotowanymi warzywami

Składniki

1 kg schabu wieprzowego bez kości
200 g marchewki baby
200 g brokułów
200 g kalafiora (może być gotowa mieszanka warzyw mrożonych)
250 g ryżu
1 łyżka suszonego rozmarynu
4 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
1 cytryna (1 łyżka soku z cytryny oraz 1 łyżeczka startej skórki z cytryny)
sól gruboziarnista
pieprz kolorowy
Sałatka:
1 główka kapusty pekińskiej (mała)
3 pomidory (średnie)
2 garście świeżej bazylii
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka śmietany kwaśnej
1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
1 cytryna (1 łyżeczka soku z cytryny)
sól
pieprz czarny mielony

Opis

Schab umyj i osusz, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę. Pieprz rozgnieć w moździerzu i przesyp do miseczki, dodaj rozmaryn, startą skórkę cytryny, 2-3 łyżki oliwy, sól morską i wszystko wymieszaj. Schab natrzyj dokładnie przyprawami z miseczki, tak aby stworzyła się skorupka z przypraw. Czosnek obierz, przekrój na mniejsze części, posiekaj i obłóż nim schab. Następnie mięso przełóż do woreczka i włóż na godzinę do lodówki.

Po godzinie przełóż mięso z przyprawami do folii aluminiowej i luźno zawiń nią schab. Mięso piecz w temperaturze 200° przez ok. 40 min. Przed końcem pieczenia odchyl folię, aby schab z wierzchu się zarumienił.

W czasie pieczenia ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.

Przygotuj warzywa: gotuj wszystkie nie dłużej niż 15 minut, najlepiej na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE. 1 łyżkę soku z cytryny wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy, tak aby powstała jednolita ciecz. Dopraw ją solą i pieprzem do smaku. Ugotowane warzywa przełóż do miski, zalej oliwą z cytryną i delikatnie wymieszaj.

Przygotuj sałatkę: warzywa umyj i osusz, a następnie pokrój: kapustę pekińską w paseczki, pomidory w kostkę. Wymieszaj majonez ze śmietaną, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Połącz sos z warzywami. Na koniec dodaj do sałatki porwane w palcach liście bazylii.

Upieczony schab pokrój w plastry. Podawaj go z ryżem, gotowanymi warzywami i sałatką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem