Pieczeń ze schabu wieprzowego okryta pomidorami
Składniki
500 g schabu wieprzowego 
100 g pomidorów suszonych w oliwie 
100 g owczego sera 
3 gałązki natki pietruszki 
10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 
2 ząbki czosnku 
20 ml oliwy 
przyprawy: kolendra, tymianek, sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Schab oczyść z błon i odetnij ewentualne ścięgna. Następnie przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodatkowo natrzyj oliwą, aby przyprawy dobrze się połączyły z mięsem.
2
Pomidory pokrój w kawałki i przełóż do miski. Ser pokrusz i dodaj do pomidorów. Całość lekko wymieszaj. Zioła pokrój drobno i dodaj do farszu. Przypraw świeżym pieprzem i dla lepszego połączenia składników, dodaj trochę oliwy z pomidorów. Jeszcze raz wymieszaj.
3
Na desce rozłóż szynkę w plastrach, tak aby każdy plaster na siebie zachodził. Połóż schab na środku. Posmaruj dokładnie farszem i zawiń szynkę wokół schabu. Jeśli zabraknie szynki, dodaj jeszcze jeden plaster. Dociśnij mocno i przełóż n blachę do pieczenia. Aby szybciej się upiekła, możesz mięso zawinąć w rękaw. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170˚ i wstaw pieczeń. Piecz ok. 1,5 godziny.
4
Soczystą pieczeń wyjmij z piekarnika i pokrój na plastry. Mięso możesz podawać z duszoną włoską kapustą z cząbrem górskim i opiekanymi ziemniaczkami w oliwie. Na półmisku rozłóż kapustę i na środku połóż plastry pieczeni. Udekoruj opiekanymi ziemniaczkami i sosem z pieczenia mięsa.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Desery