Przepisy Pieczeń wielkanocna ze schabu w sosie z suszoną żurawiną i chrzanem
Składniki
​0,8 kg schabu wiejskiego bez kości (ze słoninką)  
120 g żurawiny suszonej
30 g musztardy francuskiej
3 gałązki natki pietruszki
15 g mąki pszennej
40 g masła
30 g chrzanu tartego
200 ml bulionu warzywnego
20 ml oliwy
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka majeranku
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Ostrym nożem natnij w kratkę warstwę tłuszczu na schabie. Odwróć mięso i małym nożem nakłuwaj otwory, następnie wkładaj w nie owoce żurawiny.

20 dag żurawiny przeznaczonej do panierki posiekaj na desce i przełóż do miseczki. Dodaj teraz musztardę francuską i drobno pokrojoną połowę natki. Wlej oliwę i razem wymieszaj. Schab przypraw solą i pieprzem z każdej strony. Obłóż żurawiną z musztardą i dobrze dociśnij. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170° i wstaw schab do pieczenia na ok. 40 minut.

W czasie pieczenia przygotuj sos chrzanowy. W rondelku rozgrzej masło, wsyp mąkę i lekko podgrzewaj – uważaj, by mąka się nie zrumieniła. Wlej bulion i dobrze wymieszaj. Jak tylko sos zgęstnieje, dodaj chrzan. Przypraw jeszcze solą i pieprzem. Wlej śmietankę i dodaj żurawinę. Schab po upieczeniu przełóż na deskę kuchenną. Krój w plastry dopiero, jak lekko przestygnie. Nie krój mięsa od razu po upieczeniu, bo straci naturalne soki, przez co pieczeń stanie się sucha. Na półmisek wlej sos żurawinowo-chrzanowy i połóż dekoracyjnie plastry wielkanocnej pieczeni. Do dekoracji wykorzystaj młode listki natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje
3 miesięcy temu
60 min.
Napoje