Przepisy Pieczarki nadziewane szynką i cebulą

Składniki

15 pieczarek

150 g szynki wieprzowej

5 plastrów dowolnej wędliny (np. polędwicy sopockiej)

1 jajko

1/3 cebuli

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka sosu sojowego lub maggi

1 łyżeczka soli

Do dekoracji:

świeża kolendra

czarne oliwki

wykałaczki

Opis

Pieczarki umyj (nie zdejmuj skórki z kapeluszy), a następnie wytnij w całości nóżki grzybów. Kapelusze przełóż do miski i zalej gorącą wodą. Mocz grzyby przez 30 min.

Przygotuj masę: szynkę wieprzową pokrój w cieniutkie paseczki, wędlinę i cebulę w drobną kostkę, a nóżki grzybów drobno posiekaj. Wędlinę, nóżki grzybów i szynkę z cebulą wymieszaj z 1 jajkiem, dodaj sól, pieprz i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, maggi lub sos sojowy.

Grzyby wyjmij z wody, lekko osusz i nakładaj do nich masę. Ułóż faszerowane grzyby na folii do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na ok. 30 min.

Po upieczeniu w każdego grzyba wetknij wykałaczkę z oliwką i udekoruj listkiem kolendry lub pietruszki. Podawaj od razu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4