Pesto z suszonych pomidorów i zielonych oliwek
Składniki
100 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
50 g zielonych oliwek 
50 g sera owczego np. Pecorino z Sardynii
1 ząbek czosnku
4 gałązki bazylii
2 gałązki natki pietruszki
70 ml oliwy
1 op. makaronu kokardki
Opis

Odsącz suszone pomidory z zalewy. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do moździerza kuchennego. Rozgnieć pałką, dodaj ząbek czosnku i oliwki. Ugniataj do momentu, aż masa będzie gładka. Pokrój natkę pietruszki, a listki bazylii poszarp i dodaj do pomidorów. Ugniataj dalej i wlej powoli oliwę. Na koniec dodaj starty ser i jeszcze raz całość wymieszaj pałką. Ser nada smak, ale i wchłonie tłuszcz. Dzięki temu pesto nabierze kremowej konsystencji. 

Przełóż pesto do słoika. Możesz je przechowywać w lodówce do 5 dni. Pesto z suszonych pomidorów idealnie pasuje do makaronu typu kokardki. Ugotowany makaron wystarczy wymieszać z aromatycznym pesto z suszonych pomidorów, posypać dużą ilością sera i danie gotowe.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
75 min.
Desery