Przepisy Pesto z orzechów włoskich i parmezanu
Składniki
150 g orzechów włoskich
50 g startego parmezanu
70 ml oliwy
1 ząbek czosnku
3 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny
1 op. makaronu penne
Opis

Na początek przejrzyj orzechy włoskie i sprawdź, czy nie ma w nich kawałków łupin. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180°C i wstaw orzechy na blasze do prażenia PORADA KONTEKSTOWA - PRAŻENIE. Możesz też użyć patelni – na suchą patelnię wysyp orzechy i smaż powoli, często mieszając. Prażenie odświeża smak orzechów, rozgrzewa naturalny tłuszcz, przez co pesto będzie bardziej aromatyczne. Przełóż orzechy do kuchennego moździerza (ewentualnie użyj malaksera) i zgnieć pałką na gładką masę. Dodaj szczyptę soli i ząbek czosnku. 

Pokrój natkę pietruszki i dodaj do moździerza. Dalej ugniataj. Gdy masa będzie jednolita, dolej powoli oliwę i nadal mieszaj. Dzięki stopniowemu dodawaniu oliwy, pesto nabierze gęstości. Na koniec dodaj starty ser i jeszcze raz całość wymieszaj pałką. Parmezan nada smak, ale i wchłonie tłuszcz. Dzięki temu pesto nabierze kremowej konsystencji. 

Przełóż pesto do słoika. Możesz je przechowywać w lodówce do 5 dni. Idealnie pasuje do makaronu penne rigate czyli „piór”. Ugotowany świeżo makaron wystarczy wymieszać z aromatycznym pesto z orzechów, posypać dużą ilością sera i danie gotowe.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 18.07-24.07.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4