Perliczka nadziewana śliwkami suszonymi w miodowo-imbirowej glazurze
Składniki
1 perliczka wielkopolska (ok. 500 g)
2 kromki chleba razowego na miodzie 
50 g orzechów włoskich
30 g rodzynek
30 g żurawiny suszonej
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 gałązki majeranku świeżego
5 g imbiru
1 liść laurowy
30 ml wina białego
40 g miodu
50 g masła
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie
Sposób przygotowania
1
Perliczkę umyj dokładnie i wyjmij ewentualnie podroby. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w drobną kostkę i przełóż do szerokiej miski.
2
Chleb pokrój w kostkę i wymieszaj z cebulą.
3
Wlej białe wino i całość lekko ugnieć. Dodaj suszone owoce i orzechy. Pokrojony majeranek dodaj do farszu. Połowę imbiru drobniutko pokrój i również dodaj do farszu.
4
Perliczkę rozłóż na desce kuchennej i na wysokości filetów lekko odłóż przykrywającą je skórę. Nałóż farsz pod skórę perliczki i rozprowadź go na boki. Przełóż do ceramicznej formy do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika w temp. 160˚ na ok. 60 minut. Jak tylko mięso się zrumieni z wierzchu podlej lekko wodą i piecz dalej. Kontroluj ilość płynu, aby zachować odpowiednią wilgotność podczas pieczenia.
5
W czasie pieczenia przygotuj glazurę. W rondelku podgrzej na sucho ziele angielskie i pieprz syczuański. Jak tylko zacznie unosić się aromat korzenny, odstaw garnek, aby lekko ostygł. Dodaj miód i imbir – pozwól, aby miód się rozpuścił. Jak tylko glazura będzie gładka, dodaj masło.
6
Sprawdź, czy mięso perliczki jest już miękkie – wbij kuchenny widelec w okolicy udek. Jeśli nie czujesz żadnego oporu, możesz glazurować mięso miodem i przyprawami. Po zaglazurowaniu dopiecz perliczkę jeszcze przez 3–4 minuty. Uważaj, by nie przypalić mięsa, bo stanie się ono gorzkie. Gotową przełóż na półmisek i polej aromatycznym sosem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery