Przepisy Perliczka nadziewana śliwkami suszonymi w miodowo-imbirowej glazurze

Składniki

1 perliczka wielkopolska (ok. 500 g)

2 kromki chleba razowego na miodzie 

50 g orzechów włoskich

30 g rodzynek

30 g żurawiny suszonej

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

2 gałązki majeranku świeżego

5 g imbiru

1 liść laurowy

30 ml wina białego

40 g miodu

50 g masła

1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie

Sposób przygotowania

 alt=
1

Perliczkę umyj dokładnie i wyjmij ewentualnie podroby. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w drobną kostkę i przełóż do szerokiej miski.

 alt=
2

Chleb pokrój w kostkę i wymieszaj z cebulą.

 alt=
3

Wlej białe wino i całość lekko ugnieć. Dodaj suszone owoce i orzechy. Pokrojony majeranek dodaj do farszu. Połowę imbiru drobniutko pokrój i również dodaj do farszu.

 alt=
4

Perliczkę rozłóż na desce kuchennej i na wysokości filetów lekko odłóż przykrywającą je skórę. Nałóż farsz pod skórę perliczki i rozprowadź go na boki. Przełóż do ceramicznej formy do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika w temp. 160˚ na ok. 60 minut. Jak tylko mięso się zrumieni z wierzchu podlej lekko wodą i piecz dalej. Kontroluj ilość płynu, aby zachować odpowiednią wilgotność podczas pieczenia.

 alt=
5

W czasie pieczenia przygotuj glazurę. W rondelku podgrzej na sucho ziele angielskie i pieprz syczuański. Jak tylko zacznie unosić się aromat korzenny, odstaw garnek, aby lekko ostygł. Dodaj miód i imbir – pozwól, aby miód się rozpuścił. Jak tylko glazura będzie gładka, dodaj masło.

 alt=
6

Sprawdź, czy mięso perliczki jest już miękkie – wbij kuchenny widelec w okolicy udek. Jeśli nie czujesz żadnego oporu, możesz glazurować mięso miodem i przyprawami. Po zaglazurowaniu dopiecz perliczkę jeszcze przez 3–4 minuty. Uważaj, by nie przypalić mięsa, bo stanie się ono gorzkie. Gotową przełóż na półmisek i polej aromatycznym sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
35 min.
Desery
2 3 4