Przepisy Penne w sosie z brukselki i korzenia pietruszki
Składniki
200 g makaronu penne pełnoziarnistego
100 g serka topionego śmietankowego
ok. 100 g brukselki
3 ząbki czosnku
1/2 korzenia pietruszki
1 szkl. mleka
garść kukurydzy z puszki
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka masła
1/2 szkl. bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz biały
Opis

Brukselkę obierz z wierzchnich liści i odetnij trzonki. Korzeń pietruszki obierz, brukselkę i pietruszkę umyj. Natkę pietruszki umyj i posiekaj drobno. Zagotuj mleko. Do gotującego się mleka wrzuć brukselkę i pietruszkę, gotuj ok. 10 minut (dwie brukselki odłóż do dekoracji). Warzywa zmiksuj z mlekiem z gotowania brukselki lub bulionem. Na patelnię wlej zmiksowane warzywa, rozpuść w nich serek topiony, wciśnij ząbki czosnku, dodaj pieprz i sól. Podgrzewaj całość ok. 3 minuty. Na koniec dodaj posiekaną natkę i 1 łyżkę masła, wymieszaj. Sos wymieszaj z ugotowanym gorącym makaronem, dodaj pokrojone w plasterki brukselki i posyp kukurydzą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje