Przepisy Penne rigate z kurczakiem i jarmużem w sosie śmietanowym
Składniki
450 g penne rigate
200 g filetów z kurczaka
50 g jarmużu
1 ząbek czosnku
1 cebula
50 ml oliwy
30 ml białego wina wytrawnego
100 ml śmietanki
40 g suszonych pomidorów
30 g parmezanu
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Do garnka wlej pięć razy więcej wody niż makaronu. Dodaj sól i odrobinę oliwy. Gdy woda się zagotuje, wsyp makaron i gotuj ok. 8-10 minut. Następnie odsącz makaron na sitku i przelej go zimną wodą. Potem polej makaron kilkoma kroplami oliwy.

Kurczaka pokrój w paski i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Na patelni na pozostałej oliwie podsmaż kurczaka. Dodaj cebulę, czosnek i pokrojone liście jarmużu. Smaż 2-3 minuty, aż warzywa stracą surowy posmak. Wlej wino i pozwól mu odparować. Dopiero teraz wlej śmietankę. Dopraw jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj do kurczaka.

Wsyp ugotowany makaron do kurczaka i całość wymieszaj. Przełóż danie na głęboki półmisek i posyp startym parmezanem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
45 min.
Zupy
3 miesięcy temu
15 min.
Desery
3 miesięcy temu
25 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
5 min.
Napoje