Pełnoziarniste pancakesy z sosem gruszkowo-owocowym
Składniki
Ciasto:
250 ml mleka 1,5%
2 łyżki jogurtu naturalnego
170 g mąki orkiszowej
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżka syropu klonowego
1 jajko
1 łyżka oleju słonecznikowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sos:
2 łyżki cukru palmowego
1 średnie jabłko
1 średnia gruszka
1/4 szklanki wody
1/3 łyżeczki cynamonu
Opis

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksuj na jednolitą konsystencję. Ciasto wylej za pomocą małej chochelki na patelnię wysmarowaną olejem. Zrumień z obydwu stron. Z podanej ilości powinno wyjść ok. 24 placuszków. 

Jabłko i gruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Do rondelka wlej wodę, zagotuj, dodaj owoce, cukier i cynamon. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE wszystko do miękkości. 

Pancakesy podawaj polane syropem jabłkowo-gruszkowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne