Przepisy Pęczotto z botwinką i kozim serem

Składniki

250 g kaszy pęczak

1 pęczek botwinki ze średnimi buraczkami

2 szalotki

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju ryżowego

200 ml wina białego wytrawnego

1 łyżka masła

2 łyżki koncentratu buraczanego

1 l wywaru warzywnego lub z bio kostki

100 g sera koziego twardego

Opis

Botwinkę oczyść i drobno pokrój. Buraczki pokrój w plasterki. Szalotkę pokrój w kostkę. To samo zrób z czosnkiem.

Rozgrzej olej i zeszklij szalotkę. Dodaj czosnek i smaż chwilkę. Dodaj kaszę i mieszając, smaż chwilkę do momentu, aż cała kasza pokryje się tłuszczem. Dodaj na patelnię wino. Mieszaj i poczekaj, aż wino odparuje. Dolej chochelkę wywaru i gotuj, mieszając do wyparowania płynu. Dodaj kolejną chochelkę wywaru, itd. Zostaw jedną chochelkę wywaru na sam koniec gotowania. Dodaj botwinkę, koncentrat i ostatnią porcję wywaru.

Gotowe pęczotto nie powinno być rozgotowane. Na zakończenie, już po zdjęciu potrawy z ognia, dodaj masło i całość wymieszaj. Przed podaniem posyp pęczotto serem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4