Przygotuj frytkowane zioła. Wykorzystaj listki różnych ziół jakich używasz w domu, np. natka pietruszki, bazylia itp. które już nie są zbyt ładne. Rozgrzej w rondelku olej i smaż zioła delikatnie, aż przestaną skwierczeć i będą chrupiące. Odłóż do dekoracji dania.
Warzywa umyj i obierz. Pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej oliwę i wsyp kaszę. Lekko podsmaż, dodaj cebulę, czosnek i pozostałe warzywa. Wlej białe wino i jak tylko odparuje alkohol po ok. 1 minucie, wlej 1/3 bulionu. Przykryj i duś na wolnym ogniu. Zaglądaj co kilka minut, by sprawdzić, czy kasza wchłonęła płyn. Za każdym razem dolewaj bulion. Kasza musi się dusić w lekkim „sosie”.
W tym czasie na suchej patelni podsmaż plasterki boczku na złoty kolor z każdej strony. Odsącz na kuchennym ręczniku. Jak tylko kasza będzie już miękka, dodaj masło i tarty ser parmezan. Wymieszaj całość i na sam koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki, przykryj garnek pokrywką i zostaw jeszcze na 2 minuty, aby ser się dobrze połączył. Nałóż kaszę na półmisek. Chipsy boczku połam na kawałki i posyp kaszę. Dodatkowo do dekoracji użyj listków chrupiących ziół i płatków parmezanu.