Pęczak a la risotto duszony z warzywami korzeniowymi
Składniki
100 g kaszy pęczak
80 g marchewki
2 gałązki selera naciowego 
50 g pietruszki 
1 cebula 
1 ząbek czosnku 
100 ml wina białego 
300 g bulionu warzywnego 
100 ml śmietanki 
5 plastrów boczku wędzonego 
4 gałązki natki pietruszki 
40 g sera parmezan 
30 g masła 
40g oliwy z oliwek 
5 gałązek różnych ziół 
200 ml oleju do frytkowania ziół 
Opis

Przygotuj frytkowane zioła. Wykorzystaj listki różnych ziół jakich używasz w domu, np. natka pietruszki, bazylia itp. które już nie są zbyt ładne. Rozgrzej w rondelku olej i smaż zioła delikatnie, aż przestaną skwierczeć i będą chrupiące. Odłóż do dekoracji dania. 

Warzywa umyj i obierz. Pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej oliwę i wsyp kaszę. Lekko podsmaż, dodaj cebulę, czosnek i pozostałe warzywa. Wlej białe wino i jak tylko odparuje alkohol po ok. 1 minucie, wlej 1/3 bulionu. Przykryj i duś na wolnym ogniu. Zaglądaj co kilka minut, by sprawdzić, czy kasza wchłonęła płyn. Za każdym razem dolewaj bulion. Kasza musi się dusić w lekkim „sosie”.

W tym czasie na suchej patelni podsmaż plasterki boczku na złoty kolor z każdej strony. Odsącz na kuchennym ręczniku. Jak tylko kasza będzie już miękka, dodaj masło i tarty ser parmezan. Wymieszaj całość i na sam koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki, przykryj garnek pokrywką i zostaw jeszcze na 2 minuty, aby ser się dobrze połączył. Nałóż kaszę na półmisek. Chipsy boczku połam na kawałki i posyp kaszę. Dodatkowo do dekoracji użyj listków chrupiących ziół i płatków parmezanu.  

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Przystawki
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Zupy