Przepisy Patisony w cieście z sosem z soczewicy
Składniki
2 patisony
4-5 łyżek oleju słonecznikowego do smażenia
Ciasto:
1 szkl. mąki
1 łyżeczka soli
woda
przyprawy: pieprz, cząber, papryka ostra
Sos:
1 szkl. soczewicy zielonej
3 liście laurowe
1-2 ząbki czosnku
4 duże pieczarki
1 duża cebula
3-4 szkl. wody
sos sojowy jasny
Przyprawy: chilli, sól, pieprz
Opis

Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj sól i przyprawy. Powoli dolewaj ciepłą wodę i mieszaj aż do uzyskania ciasta troszkę gęstszego niż na naleśniki. Dzięki stopniowemu dodawaniu wody, unikniesz tworzenia się grudek.

Patisony umyj, przekrój na połowy (jeśli masz młode patisony z miękką skórką, wystarczy je pokroić w cienkie plastry), wyjmij pestki z miąższem. Następnie wydrąż łyżką sam miąższ, obtocz go w cieście i usmaż na oleju.

Przygotuj sos z soczewicy: soczewicę przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, pokrojony czosnek, sól, chilli, pieprz i sos sojowy. Całość gotuj aż do lekkiego rozgotowania się soczewicy (ok. 1,5 godz.). W tym czasie oczyszczone pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Następnie przełóż do soczewicy i chwilę razem duś. Podsmażone patisony polej sosem i podawaj na ciepło. Możesz dodatkowo skropić sosem sojowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
20 min.
Zupy
3 miesięcy temu
25 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
60 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
60 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
25 min.
Dania główne