Patisony marynowane
Składniki
1 kg małych patisonów
1 gruby korzeń chrzanu
4 łodygi kopru z nasionami
400 ml octu winnego z białego wina
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
200 ml wody
1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżka ziela angielskiego
Opis

Przed przystąpieniem do marynowania PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE umyj i wyparz zakrętki oraz słoiki, w których chcesz przechowywać zamarynowane patisony. Następnie zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10 min i odstaw do ostygnięcia. Chrzan obierz i pokrój w grube słupki. Patisony umyj i włóż do miski cedzakowej. Przelej patisony wrzątkiem. Sparzone patisony ułóż w przygotowanych słoikach razem z gałązkami kopru i chrzanem. Zalej przestudzoną zalewą i szczelnie zakręć.

Na dno dużego garnka połóż złożoną lnianą ściereczkę. Postaw na niej słoiki z patisonami. Wlej wodę do trzech czwartych wysokości słoików. Postaw garnek na ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i gotuj słoiki jeszcze przez 7-8 minut. Następnie wyciągnij słoiki na ściereczkę i ostudź.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne