Przepisy Patisony faszerowane indykiem, dzikim ryżem i pomidorami
Składniki
4 średnie patisony
300 g fileta z indyka
100 g dzikiego ryżu
4 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
świeży tymianek
przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz świeżo mielony
Dodatkowo:
700 g pomidorów
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 szkl. mocnego bulionu warzywnego lub z bio kostki
świeży tymianek
Opis

Z patisonów zetnij górę i delikatnie wydrąż łyżką miąższ. Jeśli wykorzystujesz młode patisony, które nie mają dużych i twardych pestek, możesz ich miąższ posiekać i dodać do farszu.

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Indyka i pomidory pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Drobno pokrój też cebulę i czosnek. Wymieszaj ryż, indyka, pomidory, cebulę, czosnek, 3 łyżki tymianku, sól i pieprz. Takim farszem napełnij patisony.

Dodatkowe pomidory pokrój w ćwiartki, cebulę w grubszą kostkę, a czosnek w plasterki. Całość wymieszaj. Patisony ułóż w naczyniu do zapiekania. Obłóż je pomidorami, podlej bulionem i dodaj kilka gałązek tymianku. Zapiekaj w nagrzanym do 200°C piekarniku (z funkcją góra-dół) przez 30 minut pod przykryciem. Jeśli nie masz pokrywki, przykryj naczynie folią aluminiową. Po tym czasie ściągnij przykrywkę i dopiecz danie jeszcze 30 minut.

Patisony podawaj z zapieczonymi pomidorami i powstałym sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
145 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
10 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
40 min.
Desery