Przepisy Pasztet z żurawiną i boczkiem
Składniki
1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, podgardle, karczek)
150 g wątróbki
200 g boczku surowego w plastrach
2 jajka
1 łyżka masła
1 cebula
100 g suszonych żurawin
6 łyżek bułki tartej
30 ml oleju
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa w proszku
Opis

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso wieprzowe pokrój na nieduże kawałki. W rondlu rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dorzuć mięso wieprzowe i obsmaż je ze wszystkich stron. Następnie dolej do rondla wody (ok. 1,5 szklanki), dodaj pół łyżeczki soli, dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego i duś mięso przez ok. 1 godz. W tym czasie do małego garnka wrzuć wątróbkę i zalej ją wrzącą wodą. Gotuj przez 5 minut, wyjmij z wody i odstaw do wystygnięcia. Namocz w wodzie żurawinę. Uduszone mięso wystudź.

Kiedy mięso i podroby są już zupełnie zimne, zmiel je w maszynce o gęstym sitku. Rozgrzej piekarnik do 220°.

Do zmielonego mięsa i wątróbki dodaj jajka, 4 łyżki bułki tartej, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i wymieszaj. Na koniec dodaj do masy pasztetowej żurawinę. Podłużną formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę, przykryj wierzch plastrami boczku i wstaw do piekarnika na 40-50 minut.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
75 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Zupy