Przepisy Pasztet z żurawiną i boczkiem

Składniki

kg mięsa wieprzowego mielonego (łopatka, podgardle, karczek)
150 g wątróbki wieprzowej
200 g boczku wędzonego surowego (w plastrach)
2 jajka
1 łyżka masła
1 cebula
100 g suszonej żurawiny
6 łyżek bułki tartej
30 ml oleju słonecznikowego
sól
pieprz czarny mielony
liść laurowy
ziele angielskie
gałka muszkatołowa mielona

Opis

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso wieprzowe pokrój na nieduże kawałki. W rondlu rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dorzuć mięso wieprzowe i obsmaż je ze wszystkich stron. Następnie dolej do rondla wody (ok. 1,5 szklanki), dodaj pół łyżeczki soli, dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego i duś mięso przez ok. 1 godz. W tym czasie do małego garnka wrzuć wątróbkę i zalej ją wrzącą wodą. Gotuj przez 5 minut, wyjmij z wody i odstaw do wystygnięcia. Namocz w wodzie żurawinę. Uduszone mięso wystudź.

Kiedy mięso i podroby są już zupełnie zimne, zmiel je w maszynce o gęstym sitku. Rozgrzej piekarnik do 220°.

Do zmielonego mięsa i wątróbki dodaj jajka, 4 łyżki bułki tartej, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i wymieszaj. Na koniec dodaj do masy pasztetowej żurawinę. Podłużną formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę, przykryj wierzch plastrami boczku i wstaw do piekarnika na 40-50 minut.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8