Przepisy Pasztet z soczewicy z grzybami shitake
Składniki
100 g grzybów shitake
250 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
40 ml oleju
łyżka masła do wysmarowania formy
przyprawy: sól, pieprz, suszona pietruszka, imbir w proszku
Opis

Zagotuj w garnku 1 litr osolonej wody. Wsyp soczewicę i gotuj przez siedem minut. Następnie soczewicę odcedź i zostaw na sitku do wystygnięcia. Grzyby umyj i odetnij końcówki nóżek. Ponownie zagotuj osoloną wodę i wrzuć grzyby. Gotuj przez 4-5 minut. Grzyby odcedź i wystudź. Cebulkę obierz  i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę na złoto. Nastaw piekarnik na termoobieg na 180°.

Połowę wystudzonej soczewicy zmiksuj w malakserze. Zmiksowaną soczewicę dodaj do pozostałej razem z podsmażoną cebulą. Do masy dodaj jajko, przyprawy i dwie łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj.

Foremkę (jedną dużą lub kilka mniejszych) wysmaruj masłem i obsyp pozostałą bułką tartą. Nałóż część masy, następnie ułóż grzyby shitake i przykryj resztą masy. Piecz ok. 50 minut. Pasztet będzie gotowy, gdy się zarumieni i zacznie odchodzić od formy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
80 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
20 min.
Napoje
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje