Przepisy Pasztet z soczewicy z grzybami shitake

Składniki

100 g grzybów shitake

250 g czerwonej soczewicy

1 cebula

1 jajko

4 łyżki bułki tartej

40 ml oleju

łyżka masła do wysmarowania formy

przyprawy: sól, pieprz, suszona pietruszka, imbir w proszku

Opis

Zagotuj w garnku 1 litr osolonej wody. Wsyp soczewicę i gotuj przez siedem minut. Następnie soczewicę odcedź i zostaw na sitku do wystygnięcia. Grzyby umyj i odetnij końcówki nóżek. Ponownie zagotuj osoloną wodę i wrzuć grzyby. Gotuj przez 4-5 minut. Grzyby odcedź i wystudź. Cebulkę obierz  i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę na złoto. Nastaw piekarnik na termoobieg na 180°.

Połowę wystudzonej soczewicy zmiksuj w malakserze. Zmiksowaną soczewicę dodaj do pozostałej razem z podsmażoną cebulą. Do masy dodaj jajko, przyprawy i dwie łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj.

Foremkę (jedną dużą lub kilka mniejszych) wysmaruj masłem i obsyp pozostałą bułką tartą. Nałóż część masy, następnie ułóż grzyby shitake i przykryj resztą masy. Piecz ok. 50 minut. Pasztet będzie gotowy, gdy się zarumieni i zacznie odchodzić od formy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4