Pasztet z łososia
Składniki
​0,5 kg świeżego łososia
250 g ryby (np.: fileta z morszczuka)
50 g łososia wędzonego
1 jajko
sok z 1/2 cytryny
100 ml śmietany kwaśnej
100 ml śmietanki słodkiej
1/2 pęczka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Łososia umyj i spraw. Do garnka wlej wodę z solą i cukrem, włóż obie ryby i gotuj je ok. 10 min, a następnie oddziel mięso od ości. Rybę zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj sól, pieprz, śmietanę i rozbełtane jajko. Na koniec wciśnij sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj umytą, posiekaną pietruszkę i wymieszaj. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° w aluminiowej foremce do pasztetu w kąpieli wodnej przez ok. 35 min. Podawaj z sosem tatarskim, pieczywem i kawałkami wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE łososia skropionymi cytryną.

Kąpiel wodna: do dość płytkiej, podłużnej formy wlej wodę do 1/2 jej wysokości. Następnie wstaw formę z pasztetem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 35 minut.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 tygodnie temu
40 min.
Zupy