Pasztet z królika podawany z sosem żurawinowym
Składniki
4 skoki z królika (ok. 1 kg)
300 g wątróbki wieprzowej
200 g boczku surowego
4 jajka
100 ml mleka
2 czerstwe bułki
1 marchewka
2 średnie cebule
½ małego selera
3 - 4 łyżki oleju
1,5 l wody
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 tłuszcz do wysmarowania formy
Sos żurawinowy:
1 żurawina w słoiku
1 mały słoik chrzanu
Opis

Mięso z królika dokładnie opłucz i umieść w garnku. Obraną marchewkę i seler wrzuć do garnka z mięsem, wszystko zalej wodą i zagotuj. Wątróbkę, boczek oraz cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Czerstwe bułki namocz w mleku. Ugotowane mięso z królika oddziel od kości i ostudź.

Ostudzone mięso z królika, warzywa, cebulę podsmażoną z boczkiem i wątróbką trzykrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Podczas mielenia dodawaj namoczoną w mleku bułkę, jaja oraz przyprawy. Po zmieleniu całość dobrze wymieszaj. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłóż przygotowaną masę. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 min w temperaturze 180°. Żurawinę dokładnie wymieszaj z chrzanem. Gotowy pasztet podawaj wraz z wykonanym sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne