Przepisy Pasztet z kaczki i podgrzybkami w sosie żurawionowo-chrzanowym
Składniki
2 udka z kaczki
1 filet z kaczki
100 g wątróbki drobiowej
200 g łopatki wieprzowej
10 plastrów boczku wędzonego
100 g podgrzybków
50 g marchewki
50 g selera
30 g pora
200 ml śmietany
2 cebule
100 ml mleka
2 jajka
1/2 bułki pszennej
50 g chrzanu tartego
150 g konfitury żurawinowej 
4 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu
5 kulek pieprzu czarnego
2 jałowce
3 ziela angielskie
przyprawy: sól, gałka muszkatołowa
Opis

Obierz mięso z kości. Udka obierz ze skóry i wytrybuj kości. Piersi kacze obierz ze skóry, a mięso pokrój w długie paski – zostaw do dekoracji pasztetu. Wątróbkę oczyść ze ścięgien i ewentualnych grubych błon. Pozostałe mięso i skórki oraz wątróbkę pokrój na kawałki i przełóż do miski. Obierz warzywa, cebulę pokrój w drobną kostkę. Namocz bułkę w mleku i odciśnij z nadmiaru płynu. Mięso zmiel w maszynce dwukrotnie.

W moździerzu kuchennym rozgnieć pieprz, ziele angielskie i jałowiec. Przełóż surowe mięso do naczynia, w którym, będzie można swobodnie wymieszać pasztet. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do mięsa mielonego.

Wlej śmietankę i wbij jajka. Na koniec dodaj jeszcze namoczoną bułkę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz rozgniecionymi przyprawami. Wymieszaj wszystko na gładką masę. Dodaj jeszcze podgrzybki w całości i jeszcze raz wymieszaj.

Rozłóż plasterki boczku na dnie formy do pieczenia i nałóż pierwszą część pasztetu. Na wierzch poukładaj piersi z kaczki i przykryj ponownie masą pasztetową. Wyrównaj wierzch. Z plastrów boczku ułóż szachownicę. Dekoracyjnie powbijaj liście laurowe i rozmaryn.

Z pergaminu wytnij obrys formy z pasztetem. Nakryj wierzch pasztetu i lekko dociśnij. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°. Formę z gotowym pasztetem jeszcze przed pieczeniem ubij potrząsając, aby masa dobrze się ułożyła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut.

W tym czasie przygotuj sos do pasztetu. Wymieszaj chrzan z konfiturą żurawinową. Upieczony pasztet wyjmij z pieca. Pozostaw do ostygnięcia. Wykrój plastry i połóż dekoracyjnie na talerzu. Z boku podaj sos chrzanowo-żurawinowy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Zupy