Przepisy Pasztet z kaczki i podgrzybkami w sosie żurawionowo-chrzanowym

Składniki

2 udka z kaczki

1 filet z kaczki

100 g wątróbki drobiowej

200 g łopatki wieprzowej

10 plastrów boczku wędzonego

100 g podgrzybków

50 g marchewki

50 g selera

30 g pora

200 ml śmietany

2 cebule

100 ml mleka

2 jajka

1/2 bułki pszennej

50 g chrzanu tartego

150 g konfitury żurawinowej 

4 liście laurowe

2 gałązki rozmarynu

5 kulek pieprzu czarnego

2 jałowce

3 ziela angielskie

przyprawy: sól, gałka muszkatołowa

Opis

Obierz mięso z kości. Udka obierz ze skóry i wytrybuj kości. Piersi kacze obierz ze skóry, a mięso pokrój w długie paski – zostaw do dekoracji pasztetu. Wątróbkę oczyść ze ścięgien i ewentualnych grubych błon. Pozostałe mięso i skórki oraz wątróbkę pokrój na kawałki i przełóż do miski. Obierz warzywa, cebulę pokrój w drobną kostkę. Namocz bułkę w mleku i odciśnij z nadmiaru płynu. Mięso zmiel w maszynce dwukrotnie.

W moździerzu kuchennym rozgnieć pieprz, ziele angielskie i jałowiec. Przełóż surowe mięso do naczynia, w którym, będzie można swobodnie wymieszać pasztet. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do mięsa mielonego.

Wlej śmietankę i wbij jajka. Na koniec dodaj jeszcze namoczoną bułkę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz rozgniecionymi przyprawami. Wymieszaj wszystko na gładką masę. Dodaj jeszcze podgrzybki w całości i jeszcze raz wymieszaj.

Rozłóż plasterki boczku na dnie formy do pieczenia i nałóż pierwszą część pasztetu. Na wierzch poukładaj piersi z kaczki i przykryj ponownie masą pasztetową. Wyrównaj wierzch. Z plastrów boczku ułóż szachownicę. Dekoracyjnie powbijaj liście laurowe i rozmaryn.

Z pergaminu wytnij obrys formy z pasztetem. Nakryj wierzch pasztetu i lekko dociśnij. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°. Formę z gotowym pasztetem jeszcze przed pieczeniem ubij potrząsając, aby masa dobrze się ułożyła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut.

W tym czasie przygotuj sos do pasztetu. Wymieszaj chrzan z konfiturą żurawinową. Upieczony pasztet wyjmij z pieca. Pozostaw do ostygnięcia. Wykrój plastry i połóż dekoracyjnie na talerzu. Z boku podaj sos chrzanowo-żurawinowy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4