Przepisy Pasztet z jajkiem

Składniki

1/2 kg wołowiny mielonej

1/2 kg wieprzowiny mielonej

1/2 kg boczku parzonego

100 g podgardla

300 g wątróbek

2 cebule

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

3 ziarna ziela angielskiego

garść pieprzu kolorowego

1 kajzerka

10 jajeczek przepiórczych

1 por (tylko zielone liście)

2 liści laurowe

2 jajka (do masy)

1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

1 łyżka masła

2 łyżki bułki tartej

przyprawy: sól i pieprz

Opis

Wołowinę, wieprzowinę i podgardle zalej wodą tak, aby zakryła tylko mięso. Dodaj obrane całe cebule, obraną marchewkę i pietruszkę, a także ziarna ziela angielskiego i ziarna pieprzu oraz sól. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. Uważaj, aby nie przypalić. Gdy mięso będzie miękkie, włóż wątróbkę i boczek parzony. Gotuj razem ok. 15 min po przykryciem, cały czas uważając, aby mięso się nie przypaliło. Garnek zdejmij z ognia, wyjmij mięso, a wywar lekko ostudź. Ugotuj jajka przepiórcze na twardo (ok. 10 min). Do wywaru z gotowanego mięsa włóż kajzerkę i poczekaj aż cała nasiąknie. Mięso mielone, podgardle, boczek parzony, wątróbkę, nasączoną bułkę, marchew i pietruszkę przepuść przez maszynkę do mięsa lub dokładnie wszystko zmiksuj. Masa powinna być jednolita, o pikantnym smaku. Do masy wbij surowe jajka, przypraw solą i dodaj garść pieprzu kolorowego oraz startą gałkę muszkatołową. Jeśli masa jest za rzadka, wsyp trochę bułki tartej. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką.

Formę o wymiarach ok. 23 cm dł., 10 cm szer. i 6 cm wys. wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, tak aby przywarła do brzegów formy. 1/2 pasztetu wyłóż na dno formy. Obierz jajka przepiórcze i opłucz pod wodą z resztek skorupek. Liście pora zalej na 3 min gorącą wodą z czajnika, aby były bardziej plastyczne. Następnie potnij na mniejsze kawałki i obwiń w nie jajeczka. Na pasztecie z w formie układaj jajeczka obok siebie. Zakryj je pozostałą częścią masy i wyrównaj wierzch. Pasztet piecz w kąpieli wodnej (formę zanurz do połowy wysokości naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą) w piekarniku w temp. 180–200° przez 1,5 godz. Podawaj chłodny z sosami lub ćwikłą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4